Emlékeztető januári ülésünkről

A Százak Tanácsa idei első találkozóján a tervezett (honlapunkon – szazaktanacsa.hu – közzétett) programot teljesítettük. Andrasofszky Barna és Pozsgay Imre betegség miatt kértek kimentést, többen más elfoglaltságuk miatt. Köszöntöttük új tagunkat, Náray-Szabó Gábor akadémikust, a Professzorok Batthyány Körének elnökét.
Az első félóra az elmúlt időszak fontosabb eseményeiről szólt. Utaltam az aktuális fenyegetettségeinkre (Ukrajna – Oliver Stone, a  párizsi terrorcselekmény) stb. A Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodásról október 2-án fejtettük ki egyhangúlag, hogy az nem szolgálná Európa, különösen Közép-Európa és benne Magyarország érdekeit, és azt, hogy a földkérdés számunkra a magyar vidék élettere, a falvakban élő emberek sorsa. (Ismertettem erről 2002. februári – 13 évvel előtti! – állásfoglalásunkat , melyet az élet egyrészt igazolt, másrészt időszerű feladatokat ad ma is.)
Tapasztalataink magasából című kötet bemutatása után A társadalmi szolidaritás elvének érvényesüléséről a mai egészségügyben címmel érdekes előadások sora következett (dr. Fendler Judit és Hornyák László közgazdászok vitaindítói után dr. Bene Éva, dr. Naszlady Attila, dr. Kellermayer Miklós, dr. Rácz Jenő orvosok, dr. Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója és dr. Zombor Gábor orvos, egészségügyi államtitkár fejtették ki véleményüket).
A kérdés összetettsége miatt zárónyilatkozatot nem tudtunk készíteni, ennek kiadására jövő héten kerül sor. A jelenlevők érdeklődve figyelték az előadásokat, egyértelműen sikeresnek jelezték a találkozót. Csatolom az előadóknak küldött levelem: “Kedves Barátaim,  a Százak Tanácsa minden tagja nevében köszönöm tegnap délutáni előadásaitokat. Több visszajelzés alapján írhatom: Nektek is köszönhetően jól kezdtük az idei évet. Kérem, hogy ma estig juttassátok el azokat a lényeges mondatokat, melyeket a SZT nevében közreadandó állásfoglalásunkban szeretnétek látni, és hétfő estig azt a szöveget is, amelyet egy kötetben a nyilvánosság számára fogalmaztok. /1-12 oldal terjedelem/ (Természetesen ettől függetlenül bárki fordulhat az államtitkár Úrhoz, közvetlenül Neki küldve anyagát, amennyiben nem a közös nyilatkozathoz kíván csatlakozni, illetve nem a Százak Tanácsa által kiadandó munkában szerepelni.)  Miután a Ti írásotok jelenti majd a kötet gerincét – kedden derül ki, érdemes-e a konferenciakötettel bajlódnunk. Orvos tagjaink és meghívottjaink közül többen már jelezték, hogy szívesen küldenek írást. Becsülő barátsággal Sz. István”
Február 5-én szeretnénk együttműködéseinkről (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Magyar Egészségügyi Társaság, Professzorok Batthyány Köre, Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület, Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, Csemadok, Romániai Magyar Pedagógus Szövetség stb.) adni tájékoztatást és néhány aktuális politikai, gazdasági kérdésről megismerni véleményeteket.
Március 5-re tervezünk egy a januárihoz hasonló minikonferenciát a sajtó mai helyéről, szerepéről, problémáiról (Kondor Katalin, Feledy Péter, Gazsó L. Ferenc, M. Szabó Imre, Murányi László előkészítő-szervező munkáját kérem), május 7-én a magyar vidék gondjairól beszélünk. (Ez utóbbi előkészítését az Életminőség mint kihívás munkacsoportunk már Farádon megkezdte. Január végén Bercelen, Petro Kálmán és családja vendégeként, májusban Erdőbényén dr. Béres József vendégeként – a vidéki élet a téma.)
Április 2-i és június 4-i csütörtöki találkozónkon aktuális kérdésekről beszélünk. Július-augusztus a nyaralás és az unokáinkkal töltendő idő, szeptember 3., október 1., november 5., december 3. lesz az őszi – hagyományunk szerint a Várban tartandó – találkozók időpontja. Honlapunk 132 ezer  kattintása jelzi többek olvasói figyelmét. Köszönjük a Magyarság Háza vezetőinek támogatását.
Dr. Kováts-Németh Mária tanárnő szerkeszti ISKOLA A MAGASBAN kötetünket, január végéig kérjük azokat az írásokat, melyekkel a magyar oktatás és nevelés sok gondjának megoldásában segíteni tudtok. A Magyar Katolikus Rádióban az elmúlt évben újabb 15 tagunkkal beszélgetett dr. Sallai Éva – ezeket (SORSKÉRDÉSEINK II.) szintén szeretnénk idén kiadni. Új tagjaink életrajzával bővített KISLEXIKONUNK negyedik kiadását tavaszra tervezzük. Felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és erdélyi találkozóinkon nemzeti sorskérdéseinkről szeretnénk beszélni. Köszönettel veszünk minden javaslatot, örömmel teljesítjük vidéki közösségek meghívását.
ÁLDOTT, BOLDOG, MUNKÁS ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!
A 2015. január 8-i találkozón elnöklő dr. Andrásfalvy Bertalan és dr. Naszlady Attila professzor Urak nevében is becsülő barátsággal
dr. Szijártó István ügyvivő elnök