TÁPLÁLKOZÁS és ÉLETMÓD konferencia

A Balaton Akadémia és a Százak Tanácsa 2012 május 11 – 12.-én Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban TÁPLÁLKOZÁS és ÉLETMÓD konferenciát rendezett
IN MEMORIAM KOPP MÁRIA
Dr.Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 2012. április 3-án hunyt el, életének 71. évében. Kopp Mária a Népesedési Kerekasztal szervezője volt, a nevéhez csaknem 180 tudományos közlemény fűződik.
Az idén március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült, a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért, több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként.
Munkáját 1988-ban és 2002-ben Nyírő Gyula-díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal, 2008-ban Polgári Magyarországért Díjjal, 2009-ben Prima-díjjal ismerték el. 2010-ben a magyarság egészségéért folytatott küzdelmükért – férjével, a 2009-ben elhunyt Skrabski Árpáddal együtt – Magyar Örökség-díjjal, valamint Stephanus-díjjal (irodalmi kategóriában) tüntették ki. 2011-ben Budapest díszpolgára lett. A SZÁZAK TANÁCSA nagyra becsült tagja volt, emlékét őrizve, szellemi örökségét is ápolni kívánjuk.

Védnökök:
Dr.Fazekas Sándor a Vidékfejlesztés és dr. Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrások minisztere
A tanácskozás a 2011. szeptemberi Siófokon rendezett ÉLELMISZERGAZDASÁGUNK helyzete és teendői konferencia folytatása. (ld. MINDENNAPI KENYERÜNK- MA című kötetünket)
Előadóink a helyes táplálkozás, az egészséges életmód szakemberei voltak.
MINDEN ÉRDEKLŐDŐT BARÁTSÁGGAL HÍVTUNK ÉS VÁRTUNK!
A rendezvény péntek 16.00 -tól szombat 13.00 ig tartott. A tanácskozás szakmai elnökei: dr.Andrásfalvy Bertalan, dr Bardócz Zsuzsanna, dr. Kristóf Margit dr. Márai Géza, dr. Naszlady Attila és dr. Szijártó István (általános elnök)

A tanácskozás támogatója a SIÓ-ECKES kft. és a HARTMANN-RICO kft.

PROGRAM:
Péntek
16.0 Köszöntések Pálinkás Róbert Keszthely város alpolgármestere a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és Manninger Jenő országgyűlési képviselő. A Zala Megyei Közgyűlés elnöke Dr.Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, az MTA doktora, a Pécsi Egyetem emeritus professzora. Kopp Mária nemzetmentő munkásságáról.
Dr. Gyaraky Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője – a Darányi-terv és élelmiszereink biztonsága
Dr.Bardócz Zsuzsanna egyetemi tanár, az MTA doktora, Edinborough Élelmiszereink tápértékének változása
Dr.Kovács József emeritus professzor Pannon Egy.Georgikon Kar Hagyományos lehetőségek a hazai élelmiszergazdaságban
Dr.Márai Géza agrármérnök egy.i docens Szent István Egyetem Gödöllő
Az életminőség jelentősége a táplálkozásban és a magatartásformákban
Hornyák László közgazdász a Hartmann-Rico kft ügyvezető igazgatója
A magyar egészségügy kérdései európai összehasonlításban
Dr.Lánszki Imre ökológus megjegyzések a GMO problémához
Dr.Csepinszky Béla agrármérnök Keszthely A talajművelés és a vízháztartás jelentősége

Batta György Magyar Örökség-díjas költő
Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész
Közös vacsora (24 fő)

Szombat

9.30 a pénteki nap hozzászólásainak folytatása és összefoglalása
(dr. Pentelényi Tamás, dr. Szabó Imre, dr Naszlady Attila)
10.00 Dr.Naszlady Attila MTA doktor kardiológus a SOTE emeritus professzora -Az ÉLETMÓD és ÉLETMINŐSÉG alapkérdéseiről
Dr.Kristóf Margit orvos, a QuantumPharma Kft igazgatója- A helytelen táplálkozás okozta betegségeink és a lehetséges gyógymódok, a mediterrán étkezés
Sallee Kereszturi Barbara humán-ökológus, polgármester (Hegymagas) – Az oktatás és a közösségek szerepe a tudatos egészségnevelésben.
Dr. Andrasofszky Barna főorvos, a Magyar Egészségügyi Társaság alapító örökös tiszteletbeli elnöke – Az egészségtan oktatásának fontossága
Dr.Dobó Márta gyermekorvos, az Egészséges utódokért Alapítvány elnöke A családokat segítő gyakorlati teendők- egy új kezdeményezés
Dr.Petro Kinga de Chalendar közgazdász Mégis kinek az élete?/Mégis kinek az érdeke ?
Hozzászólások: ( Gyimesi János, dr. Márai Géza, dr. Pentelényi Tamás)
De Chalendar Kata énekelt,
Gráf Zsuzsanna a Magyar Örökség-díjas Angelica leánykar karvezetője (zongora) és
Philippe de Chalendar karnagy, csellóművész Csajkovszkij és Kodály műveket adtak elő

A tanácskozás összefoglalása – állásfoglalás (dr.Szijártó István)
Közös ebéd (33 fő)

A kéziratok leadásának határideje május 30 (e-mail vagy CD)

Állásfoglalás

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban május 11-12.-én a Balaton Akadémia és a Százak Tanácsa által KOPP MÁRIA emlékére rendezett TÁPLÁLKOZÁS és ÉLETMÓD tanácskozás résztvevői fontosnak tartjuk, hogy a kormányzó politikai erők látókörének középpontjába polgártársaink többségének anyagi gondjai, a már-már végzetes politikai megosztottság mellett, kerüljön oda a drámaian felgyorsult népességfogyás, a magyarság aggasztó egészségi állapota, s keressenek hatékony megoldásokat.
Gazdasági bajainkon is könnyebben úrrá lennénk, ha nem fertőzné az egész társadalmat a súlyos erkölcsi válság. A vidékfejlesztés a nemzet erőinek újratermelése, emberi erőforrásaink megsokszorozása lehetne. Nagyra értékeljük a Kormány sok intézkedését, s átérezve a nemzeti értelmiség felelősségét véleményünkkel segíteni szeretnénk.
Aggodalmunkat fejezzük ki tudva, hogy a magyar történelemben még soha nem volt akkora a nagybirtok részaránya, mint ma. A Darányi – terv célkitűzéseit helyesnek tartjuk, azt támogatjuk, de a Nemzeti Földalap földbérleti juttatásai -információink szerint – nem a családi gazdálkodást szolgálják, hanem a nagybirtokok földalapjának további növelését, ezzel azok gazdálkodási monopóliumát növelik. A tanácskozás előadói adatok sokaságával bizonyították, hogy Európai Uniós összehasonlításban is aggasztó a helyzetünk a táplálkozás és népegészségügy minden területén. A közmédia nem, vagy csak részben, képes a nemzet súlyos gondjainak hiteles közvetítésére, s így nemzettársaink többsége nem érzékeli a valós helyzetet. „Veritas liberat vos!” – és nemcsak szabaddá, hanem megértőbbé is.
A nemzet fizikai – szellemi – lelki gyógyításának elkötelezettjeiként elvárjuk minden politikai erő összefogását a közélet megtisztítására. Számunkra Széchenyi máig érvényes nemzeti programot ad: „Egyesült erővel iparkodjunk azon, hogy Magyarországon egy ember se legyen kenyér és ruházat nélkül, födél és szakismeret nélkül és az erkölcsi műveltséget senki ne nélkülözze.”

Információ: Dr. Szijártó István iszijarto@freemail.hu +36302378079