Nyilatkozat

A Százak Tanácsa ismételten felveti és követeli a köztársasági elnök nép általi, közvetlen választását, és ennek megfelelően a törvények módosítását.

A Százak Tanácsa tarthatatlannak tekinti azt a nemzet- és emberellenes magatartást, amelyet egy kis neoliberális csoport, immár másfél évtizede rá akar kényszeríteni a magyar népre, az ország lakosságára. Ez a ma már törpe párt annak idején nem írta alá a Nemzeti Kerekasztal tárgyalások záróokmányát, szervezte a taxisblokádot, nem támogatta az úgynevezett státusztörvény parlamenti elfogadását, a múlt év december 5-i népszavazással kapcsolatban pedig “nem-szavazatra” buzdította az embereket. Az SZDSZ most tovább süllyedt a politikai és erkölcsi mocsárba, amikor arra az álláspontra helyezkedik, hogy június 6-án nem vesz részt az Országgyűlésben a köztársasági elnökválasztással kapcsolatos szavazáson. Ezzel egyenesen szembehelyezkedik azokkal a választópolgárokkal, akiktől a mandátumukat és közvetetten a fizetésüket is kapják. Ez tűrhetetlen magatartás, amit határozottan elítélünk.
A köztársasági elnökválasztás körül kialakult politikai zűrzavar miatt elsősorban és kimondottan a kormánypártokat terheli a felelősség.
A kialakult helyzetben a Százak Tanácsa ismételten felveti és követeli a köztársasági elnök nép általi, közvetlen választását, és ennek megfelelően a törvények módosítását.

Százak Tanácsa
Dunakeszi, 2005. június 1.