Nemzeti sorskérdéseinkről Kisoroszon

Monspart Sarolta és Feledy Péter

Monspart Sarolta és Feledy Péter

Az észak-bánsági Kisoroszon november 15-én este rendhagyó előadást tartottak a Torontál Egyesület épületében a Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a Torontál Egyesület közreműködésével. Az előadásra 35-40 személy  érkezett az Észak-közép-bánáti régióból.

A megjelenteket Mészáros Izabella köszöntötte Talpai Sándor, a Torontál Egyesület elnökének nevében. Bemutatta a vendégeket: Feledy Pétert, a Magyar Televízió nyugdíjas szerkesztő-riporterét és Monspart Saroltát, aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, egészségmegőrző és volt élsportoló. Az előadók a Százak Tanácsa Közhasznú Egyesület tagjai.

Az egybegyűlteket Kabók Imre, Kisorosz polgármestere is üdvözölte. Elmondta, öröm számára, hogy településünk otthont adhatott az előadásnak, illetve nagy megtiszteltetés, hogy magyarországi előadók látogattak el kicsiny falunkba.

Feledy Péter 40 évig dolgozott a Magyar Televíziónál. Legtöbben az Ablak című műsorból ismerhetik, melynek szerkesztője és műsorvezetője is volt. Előadásának címe: Ki a magyar? Mi a magyar? Beszámolt arról, hogy genetikailag az Egyesült Államok után a magyarok a világ legkevertebb népe (Kopp Mária orvos-pszichológus adataira hivatkozva).

Példákat említett a magyarság bonyolult etnikai összetételére: Petőfi Sándor költő, Kós Károly építész sem magyar szülők gyermeke. Továbbá az aradi vértanúk közül csak öt a magyar származású. Néhány írót is idézett, akik a „magyarságról” fejezték ki gondolataikat. Juhász Gyula szerint aki nagyon magyarkodik, az nem nagyon magyar. Kosztolányi anyanyelvről szóló, jól ismert szövegét is felolvasta. Reményik Sándor pedig azt írta: “a vér a semmi, a lélek a minden”.

Monspart Sarolta előadása végén megmozgatta a közönséget

Monspart Sarolta előadása végén megmozgatta a közönséget

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a sport, a testmozgás fontosságáról beszélt. Hangoztatta, hogy minimum heti háromszor egy órát kell mozogni. Az idősebbeknek pedig a napi 30 perces jól eső testmozgást ajánlja. Ritka az olyan ember, aki egészséges, mindenki együtt él valamilyen betegséggel. Az a legfontosabb, hogy akarni kell ezt leküzdeni. Saját életéről, betegségéről is mesélt. A sport mindenkié! Ha sportolunk, jobb a közérzetünk, jobb a teljesítőképességünk. Az estet természetesen sporttal fejeztük be.

A házaspár előadását mindenki élvezettel hallgatta.

Lőrinc Natália/Délvidéki Civil Portál