Közhasznúsági jelentés 2014

SZÁZAK TANÁCSA

Közhasznúsági jelentés a 2014-es évről

Az év eseményeit tagjaink és az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérhették honlapunkon illetve kiadott/postázott emlékeztetőimből is tájékozódhattak. 2014 januárjában felvetettük és április 4.-i közgyűlésünkön döntöttünk a 2004 nyarán szükségből létrehozott (korábban az MVSZ Anyaországi régiója volt a jogi esernyő, de a régió megszüntetése után a tagok elmaradoztak) közhasznú egyesület megszüntetéséről, s ugyanakkor a Százak Tanácsa Alapítvány létrehozásáról. Így az új egyesületi törvény szerint nem a közhasznúság megújítását, hanem az egyesület megszüntetését kezdeményeztük. Találkozóink a korábbi évek gyakorlata szerint zajlottak. A változás az volt, hogy a felkért – évente változó- soros elnökök helyett az egyesület elnökségével járó operatív munkát nem vállaló nagyra becsült tagjaink vállalták a közreműködést az ülések szervezésében és vezetésében. Tíz várbeli ülésünkön átlag 70-80 résztvevőnk volt, alkalmasint 16-18 társunk szólalt meg.  Honlapunkon a 2013 őszi 26 ezer kattintás 2014 év végén ötszörösére 130 ezerre nőtt (jelenleg 151 ezer) ami kétségtelenül a munkánkra irányuló nagyobb figyelmet bizonyítja.

Több tanácskozást szerveztünk, s tagjaink több rendezvényen vettek részt itthon és külföldön. Több környező országban és vidéki településen jártunk kisebb-nagyobb csoportokban (Lakitelek, Dunakeszi, Kaposvár, Nagymaros, Farád, Bácsa, Mosdós, Keszthely, Balatonboglár, Győr, Újvidék, Rév-Komárom, Erdély, Kárpátalja) Folytattuk „Iskola a magasban” előadássorozatunkat Kaposváron, Győrben és Balatonbogláron középiskolás diákoknak. Fekete György MMA elnök Úr bemutatta a megújult Vigadót és a Makovecz kiállítást, többen láttuk Somogyi Győző életmű kiállítását. A Központi Papnevelő Intézetben részt vettünk a Tóth Ilona díjátadó ünnepségen. Az Irószövetség és a PIM székházában köszöntöttük 85. születésnapján Albert Gábort. Örültünk Kocsis István új drámájának előadása után, M.Szabó Imre filmjeinek TV vetítése, Balassa Sándor új CD-je, Kondor Katalin, Murányi László, Práczki István, Szűrös Mátyás, Bene Éva és Wittner Mária könyvbemutatóinak. Előadóink voltak Vukovich Gabriella a KSH elnöke, Klinghammer István felsőoktatási államtitkár, Bíró Zoltán a RETÖRKI igazgatója, leveleket váltottunk a Köztársasági Elnök és a Miniszterelnök Úr hivatalával, a Szent István Egyetem Rektorával, Lengyelország nagykövetével. Csatlakoztunk a Böjte Csaba atyát Béke Nobel-díjra jelölőkhöz, részt vettünk a CÖF rendezvényein. Március 15.-én Kossuth-díjat kapott Hegedűs Endre, Magyar Érdemrend középkeresztet Budai Ilona, tiszti keresztet Kellermayer Miklós . Augusztus 20.-án Középkeresztet kapott Andrasofszky Barna és Gedai István Egyéb kitüntetéseket kaptak: Sutarski Konrád, Németh Mária, Muhi Béla. Bethlen Gábor-díjat kapott Zétényi Zsolt Tagjaink közül 2014-ben lett a Nemzet Sportolója Buzánszky Jenő, a Nemzet Művészei lettek: Balassa Sándor, Csoóri Sándor, Csete György, Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán, Somogyi Győző A Százak Tanácsa a Haza Embere elismerő oklevelét Kisida Elek és Szijártó István kapta.

Könyvkiadásunkat folytattuk- tavaly 3 kötetet adtunk ki. A MET által szervezett Fodor József emlék-konferencia anyagát, a Katolikus Rádióban elhangzott Sallai Éva interjúkat; Sorskérdések – és Tapasztalataink magasából címen életminőség konferencia kötetünket adtuk ki.

Halottaink 2014-ben: Grosics Gyula, Dobos László, dr. Duray Aladár, dr. Szentmihályi Szabó Péter

Új tagjainkról annyit, hogy társaink ajánlásait összegyűjtve novemberi ülésünkön előterjesztettem Olafsson Placid, Mocsai Lajos, Miklósa Erika, Beer Miklós, Tulassay Tivadar, s mások személyét, a jelenlevők támogatták mindnyájukat. Közülük előadásaikkal, felszólalással Spányi Antal, Gazsó L. Ferenc, Rajnai Miklós, Horváth László,  Náray-Szabó Gábor már bemutatkoztak találkozóinkon.

Lezártuk az év folyamán 2013 évi pályázatunkat, melynek minden fillérjéről elszámoltunk. Jelentésem melléklete a SZÁMVEVŐK BT – Farkas Márta könyvvizsgáló által készített pénzügyi számvetés.

2015 április 2.
dr. Szijártó István ügyvivő elnök

Ez a 2014 évi beszámoló az előző kilenc év közhasznúsági jelentésével együtt alkotja a Százak Tanácsa egyesületének záró beszámolóját, melyet a tíz év pénzügyi beszámolója és az egyesület vagyonmérlege egészít ki – ez így együtt lesz a Százak Tanácsa Egyesületének zárómérlege.