Emlékeztető a Százak Tanácsa október elsején tartott összejöveteléről

Beszámoltam az elmúlt hónap fontosabb eseményeiről. Köszöntöttem körünkben Poprády Gézát az Országos Széchenyi Könyvtár nyugalmazott főigazgatóját és Kű Lajost az Aranycsapat Alapitvány elnökét.

A migráció kérdéséről szeptemberben még megoszlottak a vélemények, olvashattunk elfogult kormánykritikát (Ángyán professzor véleménye),  melyet ma már legtöbben csacskaságnak tartunk, (Feledy Péter erre körlevélben reagált), s Nádasdy Borbála grófnőhöz vagy az amerikai főrabbihoz hasonlóan tévesnek tartjuk az 1956-os magyar forradalom menekültjeihez hasonlítani a bevándorlókat, a déli határokon épített kerítéseket pedig a holokauszthoz mint teszik azt sokan.

Egyértelművé vált, hogy a kormány politikája helyes, a schengeni határok védelme jogszerű. Támogatjuk Orbán Viktor miniszterelnök döntéseit, s megelégedéssel látjuk, hogy Európa-szerte egyre többen látják ezt így.

Látható, hogy a bevándorlás megállításához világméretű egyeztetésre van szükség elsősorban az arab országokkal. A klímaváltozás lehetséges következményeire  a szakemberek évtizedek óta figyelmeztetnek. Szíriában a  szárazság miatt már a polgárháború kitörése előtt tömegek indultak útnak, a vízhiány miatt Afrika forrong. Amerika és Oroszország mellett Kína is érdekelt, hiszen már bevásárolta magát Afrikába. Európa meggyengítése  a Transzatlanti kereskedelmi egyezmény miatt az USA, az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországnak is érdeke. Kína is könnyebben üzletel egy gyenge, megosztott Európával. Meghallgattuk Tanka Endre professzor előadását, melyet előzetesen  egy szűkebb társaság akként véleményezett, hogy ajánlásként terjesszük a Kormány elé. Ennek lényege, hogy az Európai Unióval újra kell tárgyalni a földhasználat kérdését, s inkább gyarapítani kell az állami földvagyont, s nem liciteken értékesíteni. Andrásfalvy Bertalan ezt azzal egészítette ki, hogy az önkormányzatoknak kell földet juttatni, ők tudják segíteni a vidéki nincsteleneket.

Somodi István megismételte korábbi javaslatát: nyilvános adatokból kell az egész társadalomnak tudnia, hogy kik a magyar föld tulajdonosai és bérlői.

Báthory Katalin, Bene Éva, Szűrös Mátyás, Totth Elemér, Sutarski Konrád, Mózsi Ferenc tettek még javaslatokat, illetve egészítették ki az ajánlásokat. (Fazekas Sándor miniszter Úr hivatali elfoglaltsága miatt nem jöhetett – de a Bercelen tartott találkozónkon és korábbi javaslatainkból ismerte véleményünket). Orbán Viktor miniszerelnök Úrnak ülésünk másnapján elsőbbségi ajánlott levélben elküldtem ajánlásainkat, mint a Százak Tanácsa többségi véleményét, melyet a jelenlevők elfogadtak – hangsúlyozva segíteni támogatni kívánjuk a Kormány munkáját.