Emlékeztető a Százak Tanácsa küldöttségének útjáról

CSÍKSZEREDA- SZÉKELYUDVARHELY-VÁLASZÚT
2011. július 17-18-19.
„A magyarságot az szolgálja legjobban, aki segíti egységesíteni!”
/
Szabó Zoltán/

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség XIX, Bolyai Nyári Akadémiájának – a Kárpát-medence pedagógusainak nagy seregszemléjén- ünnepi megnyitóján hatan vettünk részt azon a pódium-beszélgetésen, melynek témája a nemzet erkölcsi megújulása, a nemzet szellemi, lelki, fizikai erőforrásairól való gondolkodás volt. Vasárnap reggel Budapestről indultunk Juhász Judit, Albert Gábor, Bárdi László, Kisida Elek, Naszlady Attila és jómagam. Engelhardt Róbert vitt és hozott bennünket az RMPSZ mikrobuszával, – ezúton is köszönjük az utazást. Késő este értünk Csíkszeredába. Hétfő reggel az Apáczairól elnevezett Tanítók Házában Albert Gáborral megnyitottuk Erőss János csontfaragásainak állandó kiállítását. A művész halála után özvegye 1999-ben a Balaton Akadémiának ajándékozta az alkotásokat. Több budapesti és Balaton-parti kiállitás után 2003-tól a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban százezerek csodálták meg azokat. A Balaton Akadémia ezeket most a Csíkcsatószegen született művész szűkebb hazájába hozta vissza: viselje gondját a romániai magyar pedagógusok közössége. Az ajándékozási ünnepen részt vett Erőss János özvegye, hajdani sepsiszentgyörgyi kollégái és börtöntársai.
A Bolyai Nyári Akadémia ünnepi megnyitója hivatalos köszöntésekkel kezdődött s a 180-200 résztvevő a magyar főkonzul, a polgármester, a tanügy-irányítás, a román és magyar minisztériumok és az egyház képviselői után, mint moderátor a Százak Tanácsa történetéről, vállalt feladatairól beszéltem bemutattam társaimat. Albert Gábor az emberiség és magyarság legnagyobb gondjairól a környezetszennyezésről és a magyarság demográfia helyzetéről, Bárdi László a pedagógusok erkölcsi felelősségéről, Juhász Judit az értéktisztelő média szerepéről, Kisida Elek mindnyájunk személyes felelősségéről, helytállásunkról szólt, Naszlady Attila a korszerű egészségvédelemről, az egészségőrzésről beszélt. Este Székelyudvarhelyen a művészeti tárgyakat tanító tanárok kisebb létszámú, de hallatlanul lelkes és figyelmes csapata előtt is a délelőttihez hasonló témákkal szerepeltünk. Késő este búcsúztunk el vendéglátóinktól a Százak Tanácsa állandó meghívottjai között szereplő Lászlófy Pál örökös tiszteletbeli RMPSZ elnöktől és utódjától Burus- Siklódi Botond elnöktől.
Kedden kora reggel indultunk Válaszútra (előtte Szovátán egy stációt csináltunk), hogy köszöntsük tagtársunkat a 85 éves Kallós Zoltánt, aki munkatársaival és Szőcs Judit alelnökkel, kitüntető figyelemmel és barátsággal fogadott bennünket. Megcsodáltuk a 6000 darabos gyűjtemény lélegzetállítóan szép, kiállított részét, s mindnyájunknak igazi lelki felüdülést jelentett a 80 résztvevő néptánc oktató pedagógus vidám éneke, mellyel fogadtak, majd előadássorozatunk végén búcsúztak tőlünk. Mi lettünk sokkal gazdagabbak ezen az úton, köszönjük azt a barátságot, szeretetet, mellyel hallgatóságunk ajándékozott meg bennünket. Szerda hajnalban Budapesten, Dunakeszin, Budakeszin mindnyájan ágyba kerültünk.

A Kárpát-medencei civil háló, a nyáron alakult CET (Civil Együttműködési Tanács) tagjaiként a Százak Tanácsa és az RMPSZ is kész a további együttműködésre, tervezzük találkozóinkat-a fárasztó, de lélekemelő útra vállalkozó barátaink részére, mert szeretnénk a környező országok magyarjai számára is beszélni közös gondjainkról és közös reményeinkről.

Balatonszárszó, 2011. július 23.

Szijártó István

H-1014 Budapest, Szentháromság tér 6. www.szazaktanacsa.hu. iszijarto@freemail.hu