Emlékeztető

a Százak Tanácsa dec. 7-i találkozójáról 

Szokatlan országos havazást hozott a Mikulás, ennek ellenére harmincan együtt voltunk a Magyarságkutató Intézetben.

Foltán László ügyvivő elnök bejelentette, hogy dr. Kásler Miklós főigazgató úr betegség miatt nem jöhet, s bemutatta dr. Csornay Boldizsárt, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató helyettesét, aki az intézet alapításáról, munkájáról beszélt. Felállva emlékeztünk dr. Murányi Lászlóról, akinek szülővárosában: Kiskőrösön rendezett temetésén  Foltán László képviselt bennünket. Gratulált a 80. évét betöltött Bakos Istvánnak, akit a Bécsi Naplóban dr. Deák Ernő főszerkesztő méltatott. Gratulált a Miklósoknak, Katalinoknak, s elmondta, hogy a tegnapi Magyar Nemzet Online közzétette adventi levelünket. Hasonlóképpen olvasható a preshaz.eu és az újvidéki Fókusz, valamint a Felvidék. ma  internetes portálokon. Ezután Császár Angela teremtett karácsonyváró hangulatot versek és prózai művek szép előadásával.

Ezután tájékoztattam a jelenlevőket, hogy végül 88 aláírással adtuk közre szokatlanul hosszú adventi levelünket, melyet 18 tagunk javaslatait egészen, vagy részben figyelembe véve, illetve azokat elutasítva véglegesítettünk. Köszönet nekik a közös munkáért, illetve az aláíróknak, hiszen a legfontosabb célunk, hogy  alapkérdésekben megismerjük egymás véleményét. Nagyon sajnáljuk, hogy egy hónap alatt nem jutott el levéltervezetünk minden társunkhoz. Faggyas Sándor és Molnár Pál szerkesztőknek, állandó meghívott barátainknak külön köszönjük a segítséget. Nyilvánosságnak szóló levelünk aláírói közé nem kértük az MTA, MMA elnökök és más kiemelt, köznapi kérdések fölött álló intézmények vezetőinek aláírását. (Magánlevélben megküldött véleményüket ezúton is köszönjük). Országhatárainkon kívül élő tagjaink közül is többen aláírták levelünket. Akik nem írták alá ( 8 társunk) két okból tették – érzékelve a hazánkat vezetők nehéz helyzetét nem tartják helyénvalónak egy-egy javaslatunkat, kritikus megállapításunkat – illetve  a kormány munkáját egy- egy szakkérdésben, vagy általában a rendszert markánsan bíráló a véleményük. (Javasoltuk az elmúlt 33 évről is súlyos kritikát fogalmazó  tagtársunknak – akinek öt gépelt oldalas véleményét nem kívántuk levelünkbe építeni, – hogy azt személyesen olvassa fel  ülésünkön.  Az aláírók közé így is bekerült – téves címre küldött levele miatt –  bekerült társunk neve, aki a leírtakkal ugyan egyetért, de bővíteni kívánta más problémák felvetésével.)

Általános  megjegyzés, hogy míg októberben fontosnak tartottuk hangsúlyozni, hogy a Hegyi-Karabah konfliktusban az örmények mellett vagyunk, a Hamasz terror támadása után egy hónappal már legtöbben túlzásnak tartjuk az izraeli válaszcsapásokat, s az azonnali tűzszünetet és békét óhajtók táborában vagyunk.  Az Izraelt létrehozó ENSZ dokumentum egy palesztin állam létrehozásáról is intézkedett. A nagyhatalmak felelőssége, hogy ez nem történt meg . A WHO túlterjeszkedése, nemzeti hatóságok jogköreinek kisajátítása is több barátunk jogos aggodalmát váltotta ki.  A tanácskozáson Bakos István, Jelenczki István, dr. Béres József, dr. Galuska László, dr. Bardócz Zsuzsanna, dr. Ludányi András, dr. Kellermayer Miklós fejtették ki véleményüket, majd Foltán László a szeretet himnuszával kívánt békés adventet és áldott Karácsonyt, boldog Újesztendőt.

Január 4-én, 14.00-kor az Andrássy út 64-ben találkozunk. (Szijártó)