Emlékeztető

a Százak Tanácsa 2022 május 5.-i összejöveteléről. Az Országos Széchényi Könyvtárban találkoztunk. Dr. Rózsa Dávid főigazgató Úr Poprády Géza társunk megkeresésére jelezte, hogy örömmel veszi fel a kapcsolatot velünk, s május 3-án  tisztáztuk együttműködésünk részleteit, s ülésünket egy remélhetően nagyon hosszútávú együttműködési egyezmény aláírásával kezdtük. (Alapítványi elnökünk dr. Andrásfalvy Bertalan aláírása még hiányzik az okiratról, szerdán utazunk hozzá Pécsre)  Gratuláltunk az MMA elnök Vashegyi Györgytől kitüntetést kapott Böjte Csabának, az MMA nagydíjas Jelenczki Istvánnak és dr.Béres Józsefnek, akinek dr.Freund Tamás az MTA  elnöke adta át a “Wahrmann Mór” érmet, mert a tudomány és a kutatásfejlesztés támogatása terén a gazdasági, kereskedelmi, ipari és állami életben kimagasló érdemeket szerzett.

A választásokkal a pártpolitikai vitatkozásokat be lehetne fejezni.

A FIDESZ-KDNP kétharmados győzelme egyértelművé tette: az ország a folytatásra, a biztonságra  szavazott az Európai Egyesült Államok álmát népszerűsítőkkel szemben a független nemzetek Európájára.

Minden erőnkkel oda kell állnunk a többség bizalmát élvező miniszterelnök mellé, hogy az országépítést segítsük, s reméljük, hogy lesznek olyan ellenzéki politikusok is akiknek valóban Magyarország az első.

Vukovich Gabriellaa Központi Statisztikai Hivatal elnöke áttekintést adott az elmúlt két esztendő adatainak idézésével a gazdaság állapotáról, a járványról, az oktatásról. Kérdéseket fogalmaztunk meg többen,( Feledy Péter, Bakos István, Rózsa Dávid, Zétényi Zsolt, Sallai Éva, Fekete Gyula, Rajnai Miklós, T. Arató György) köszönjük az arra kapott válaszokat, az Elnöknő türelmét és megértését.

“A Haza sorsához méltó magatartás- ezt a Németh László gondolatot emeltük ki mottónak  “Jó lesz egyszer emlékezni” című jubileumi kötetünk bemutatóira (áprilisban: Keszthely, Budapest, Kaposvár májusban: Győr, Farád, Piliscsaba, Szigetszentmiklós, júniusban: Leányfalu, Dunakeszi) -mert ma ez hiányzik legjobban a magyar közéletből.

 

Vegyük hát sorra, mit tartunk fontosnak, hol van hiányérzetünk 2022 május 5.-én, mit javaslunk mielőbbi megoldást sürgetve:

A média

Látjuk, halljuk a közmédiának elsőrangú problémája még mindig az ellenzéki pártok, személyek a levitézlett  politikusok szerepeltetése, mintha ez lenne a legfontosabb. Akik hajlandók dolgozni, választók sokaságának bizalmát élvezve azok kapjanak teret – felejtsék el végre a már több pártban is helyet kereső képviselő “alternatív esküjét”. A korábban miniszterelnöki ambíciókat dédelgető vidéki polgármester aktuális vitája egyik helyettesével nem  közügye ma Magyarországnak, szerintünk nem a Kossuth rádió és az MTV, Duna TV híradóiba valók. (Vannak egyéb a kormányzó pártokat támogató hírközlő eszközök, és ellenzéki híradók, internetes felületek, ahol a hasonló híreket igénylőkkel beszélgethetnek a hivatásos  elemzők, megmondó emberek.)

A gazdaság kérdései  

Érdemes lenne újragondolni gazdaságunk szerkezetét, hogy állunk a kis és középgazdaságok erősítésével, a hazai földbirtokszerkezettel. Az élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem megannyi problémája közös gondunk kellene legyen. Ma nem az.

Emberi Erőforrások 

12 éve csúcsminisztériumnak indult több államtitkársággal sok felelősségi területtel, hogy aztán mára még az oktatási államtitkárság is szétszakadjon, s két miniszter több államtitkár irányításával működjön. Az innováció varázsszóvá vált –  az önvezető autóbusz tervezők tudásukat  jogosítványnak gondolják a társadalomszervezés bonyolultabb kérdéseinek intézésében.

A választások bizonyították, hogy a magyarok többségének nincs bizalma a nyugati és fővárosi romkocsmák világában és a virtuális valóságokban: facebook, twitter csoportokban szerveződő baloldalinak mondott globalista politikához, de ez nem jelentheti azt, hogy a mesterséges intelligencia – az okos telefonok, autók, órák – határozzák meg a nemzetépítést, a múltunkról és jövőnkről való gondolkodásunkat. Az innovációba vetett bizalmunk ellenére nem hisszük, hogy  technokratáknak kellene irányítani az orvosok, tanárok képzését is.  Önálló egészségügyi minisztérium és önálló oktatási minisztérium szükséges. Egy agy  szűrője szükséges óvodáskortól a doktori fokozatig az iskolarendszer irányításához. (jelenleg ez két miniszter és több államtitkár felelőssége) Egyetemeink helyzete csakúgy mint  nemzeti örökségünk gondozása nem pártpolitikai hanem nemzetpolitikai kérdés. Ahol erős a társadalmi tőke ott a legerősebb, leghatékonyabb a termelési tőke is. Egy független európai nemzet vagyunk. Vezetőink a polgári tulajdont, a nyugat-európai jólétet is szeretnék megteremteni nemzeti függetlenségünk mellé. Igazi emberi erőforrásainkra – iskolai oktatásunkra, kultúránkra, tudományra, hitéletünkre – mindnyájunknak szüksége van. És ez mindnyájunkat gazdagít is. Miért nem lehet ezt elfogadni minden magyarnak ? Adyval szólva: “Halj meg már bennem Te civódó magyar !/ Nézzek immár nagyobbakra is…”

(Gyimesi János, Béres József, Kisida Elek, Szabó József, Szász István Tas, Tasnády Hajnal, Jelenczki István,Foltán László, Schulek Edit – üzenettel Kellermayer Miklós- fogalmazták meg véleményüket.)

Az OSZK munkatársai a csodálatos  Vershaza tárlat  kitűnő elemzéseivel gazdagítottak bennünket találkozónk végén, amiért külön is köszönetet mondunk.

Találkozunk június 2-án csütörtökön 14.00-kor az OSZK-ban.

A találkozón résztvevő soros elnöktársaim Császár Angela, Foltán László és Zétényi Zsolt nevében is baráti kézszorítással: Szijártó István 

Ps.

Foltán Lászlóval szerdán Hosszúhetényben voltunk.  Andrásfalvy Bertalan miniszter Úrral és feleségével egy kedves másfél órát töltöttünk a Haza sorsához méltó beszélgetéssel. Mindnyájatokat szeretettel köszönt, s reméljük sokszor lesz személyesen is köztünk.