Emlékeztető

A Százak Tanácsa öt tagja ( dr. Kisida Elek, Gyimesi János, Foltán László, Hornyák László és jómagam) voltunk okt. 7-8-9-én Erdélyben. Déván Böjte Csaba testvér útközben kapott áldásával megnéztük a 27 éve működő közel 5000 gyereket befogadó – felét jelenleg is gondozó – Szent Ferenc Alapítvány központját, ahol kedves fogadtatásban volt részünk, s örömmel láttuk a szeretettel nevelt  kedvesen udvarias, fegyelmezett gyermekeket, akiknek Foltán László  kezébe adta olimpiai aranyérmét – amire bizonnyal aggastyánként is emlékezni fognak. Mi pedig  őrizni fogjuk 12 éves vargyasi idegenvezetőnk, a kedves ügyeletes nevelő s az utcán szaltókat csináló kamaszok őszinte tekintetét és szavait.

A Sóvidék központjában Szovátán a Teleki Oktatási központban látott vendégül bennünket a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség  tiszteletbeli elnöke, az alapító Lászlófy Pál tagtársunk, aki Szovátán értelmiségi beszélgetést szervezett, s a Sóvidék Televízió munkatársaival ismertetett meg bennünket. “Nem sokaság, lélek, s szabad nép…” ismételtük Berzsenyi szavait, miközben a mérsékelt érdeklődést láttuk, – a lezajlott vita azonban tanulságos volt mindnyájunknak. Burus Siklódi Botond elnök Úrral -aki szintén tagtársunk- a vacsorát követő beszélgetésen osztottuk meg gondolatainkat, s reggel örömmel hallottuk Lászlófy Páltól és munkatársaitól, hogy a magyar állam segíti a Központ bővítését, fejlesztését. Évtizedes  együttműködésünk megerősítéseként a Százak Tanácsa és az RMPSZ közötti kapcsolatot a Mátyás évben megújítva, írásban is rögzítjük. Ezúton is köszönjük a vendéglátást, az értékes gondolatokat és az optimizmust a Százak Tanácsa három Erdélyben élő tagjának Csaba testvérnek és az RMPSZ régi és mai elnökeinek, akiket őszinte barátainknak tartunk.

Hazafelé jövet Kolozsváron Mátyás király szülőházán elhelyeztük a Százak Tanácsa koszorúját, melyet többen megnéztek – miután egyetlen koszorú volt az épület falán, s egy óráig bizonyos, hogy ott volt. Tartalmas utunk volt, köszönet mindenkinek.

Szijártó István