Dunakeszi emlékeztető

A Százak Tanácsa Dunakeszi találkozóján a következő témákról beszéltünk:
A Márciusi levél utóéletéről, a Márciusi Charta létrehozásáról Csoóri Sándor beszélt, a hazai közállapotokkal kapcsolatos véleményét megfogalmazta Fekete Gyula, Gedai István, Schulek Ágoston, Kondor Katalin, Papp Lajos, Kalász Márton, Kocsis István, Tőkéczki László, Somodi István, Szörényi Levente, Balczó András, Andrásfalvy Bertalan, Fábián Gyula, Vödrös Attila, Pozsgay Imre, Dörner György, Mózsi Ferenc, Andrasofszky Barna, Bertók Lóránd, Szűrös Mátyás, Körmendy Béla, Erkel Tibor, a házigazda Kisida Elek, s szólt több a Százak Tanácsa immár harmadik dunakeszi találkozójára meghívott vendég. (június 7.-én 14.00 és 20.00 között mintegy 70 vendége volt a Hárs-köz 3.-nak. Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást.)
Amiben döntöttünk:
A Százak Tanácsa baráti kör szervezésével kívánja támogatni a Magyar Írószövetséget. A Márciusi Chartával egyetértve a Százak Tanácsa tagjai részt vesznek népszerűsítésében. Javaslat született, hogy a Charta szervezői hirdessenek meg egy új Szárszói Konferenciát.( talán már augusztus végén )
A jelenlevők felháborodva figyelik a Magyar Rádiónál folyó elbocsátásokat, az adók műsorszerkezetének változtatását, egyik legfontosabb nemzeti intézményünk szétverését.
A kistelepülési iskolák bezárása – hasonlóan a falusi posták megszüntetéséhez, a vasúti szárnyvonalak felszámolásához – nem más, mint a falvainkat felszámoló központi akarat, melynek célja bizonyítani a vidék életképtelenségét, hogy a nemzeti vagyonból még meglevő egyharmadot jelentő termőföld privatizálása kisebb ellenállással fejeződjön be.
A jelenlevők támogatják orvos tagjainkat egy minden korábbinál radikálisabb nyilatkozat kiadásában, – egyben jelezve, hogy szükségesnek látják a legszélesebb társadalmi támogatást.(beleértve a polgári engedetlenséget is!)
Tavaly kiadott köteteinkhez („Sodródás helyett – a Százak Tanácsa ajánlásai a politikának” és „1956 öröksége – a Százak Tanácsa ajánlásai a nemzetnek”) hasonlóan, a mai helyzetről is kiadnánk tagjaink tanulmányait.
Miként kellene újragombolni a mellényt, vissza kell-e térni 1989-hez, a harmadik köztársaság kikiáltásához.
Mi a teendőnk 2007-ben? (munkacím: Zsákutcás magyar fejlődés – „Magyarország pillanatai drágák!”)
A 6-8 flekkes kéziratokat e-mailen (iszijarto@freemail.hu) vagy lemezen augusztus 30-ig kérem (Szijártó 1067. Bp Hunyadi tér 8.)
A Százak Tanácsa mit vár a magyar társadalomtól, a civil szervezetektől és a politikusoktól?
Sokszor megfogalmaztuk válaszainkat – az alapkérdésekben 85-95 százalékos egyetértéssel – Legutóbb a Százak Tanácsa első évtizede címen ( Balaton Akadémia könyvek 65. p.150) kiadtuk azt a félszáznál több állásfoglalást, melyek bizonyítják időben figyelmeztettük a magyar társadalmat, országgyűlést, kormányainkat – a mélyülő erkölcsi válságra, bizonyos gazdasági és politikai erők gátlástalanságára, a várható népesedési katasztrófára, gazdasági összeomlásra, a nemzet jövőjéért felelősséget érzők széthúzására.
Száznégy találkozónkon egymással is vitázva mondták el tagjaink – a Százak Tanácsa korátlaga hetven év – tanácsaikat, az egységes magyar nemzet jövőjéért aggódó szavaikat. Az alapkérdésekben mindnyájan egyetértünk.
2007 júniusában a Százak Tanácsa fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy csak olyan politikai erőket kíván támogatni, amelyek nemzeti alapértékeink védelmét vállalják, s őrizni kívánják nemzeti intézményeink függetlenségét. (Hogy mit tartunk alapértékeknek, s mely intézményeket tekintjük kiemelt fontosságú nemzeti intézményeknek, azt külön nyilatkozatban készülünk közreadni) Egyre többen látjuk, mondjuk azt is, hogy bízni kell a gondviselésben, s ahogy nemzetünk zivataros századaiban Isten segítette benne bízó nemzetét, úgy fogja ezután is, ha mi is igyekszünk megtenni jó lelkiismerettel, szeretettel minden emberileg megtehetőt. (információk, fotók a www.szazaktanacsa.hu honlapon.
Őszi találkozóink a Várban -Szentháromság tér 6- szept.6 okt. 4 nov.8 dec.13- csütörtöki napokon- 14.00. A nyilvános előadások 15.00 órától – ezek programját később tesszük közzé)
Mindnyájatoknak jó pihenést kívánok, barátsággal:
Szijártó István