Augusztus 20-án ismét fellobban a magyar szolidaritás lángja

2003 óta minden év augusztus 20-án világszerte fellobban a magyar szolidaritás lángja

2003 óta minden év augusztus 20-án világszerte fellobban a magyar szolidaritás lángja

Az 1933. augusztusi gödöllői cserkész világtalálkozó (Jamboree) idején a Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és a trianoni diktátum által elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

Tizenegy évvel ezelőtt, 2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) felújította ezt a kezdeményezést. Ennek nyomán itthon, a Kárpát-medencében, továbbá Kazahsztántól Honoluluig, Narviktól Rio de Janeiróig, Ausztráliától Japánig, a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortüzek vagy gyertyácskák. A KMCSSZ nevében Lendvai-Lintner Imre (Morris Plains, USA) és Magyarody Szabolcs (Hamilton, Kanada) arra kérnek minden magyart, hogy csatlakozzon e nemes kezdeményezéshez. Azt kérik, hogy a gyertyaláng vagy a tábortűz mindenhol a helyi időszámítás szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát Új-Zéland, Ausztrália vonalától kelljen útra és végigkísérve augusztus 20-át, Honoluluban aludjék ki. Így, amikor Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái, a magyar szolidaritás lángja már 11-12 órája van úton és Honoluluig még ugyanannyi órai útja van hátra.

Mozgalmunk sikeresen terjedt az egész világban, mert egy nemzeti hagyomány születéseként jelent meg sokunk előtt. Most újból útjára indul a láng, hogy a világot bejárva emlékeztessen mindannyiunkat szétszórtságunkra és együttérzésünkre. A trianoni határokon kívüli és az otthoni magyarság egy napra a világ minden pontján legalább lélekben egymásra talál – írják a szervezők.

A Százak Tanácsa