ÁLLÁSFOGLALÁS

A Százak Tanácsa nem az országgyűlésben helyet foglaló, vagy kívül rekedt politikai pártok, hanem az egységes magyar nemzet, a világban élő tizenötmilliós magyarság szemszögéből a magyar múlt és jelen ismeretében figyeli az országban kialakult helyzetet. A nemzet becsülete védelmében, gyermekeink jövője érdekében vitatta meg és teszi közzé jelen nyilatkozatát.

A mai, immár mindenki számára nyilvánvaló politikai válság törvényszerűen következett abból, hogy a nyolcvanas évek végétől folyik az ország kirablása, melyet a rendszerváltás politikai háttér alkui, a jogszabályok értelmezése és a lassan működő igazságszolgáltatás csak bátorított. A nemzet sorskérdéseit megoldani kívánó politika nem kapott többségi támogatást, s az újra hatalomba jutottak mára a gazdasági összeomlás szélére sodorták az országot, a globális tőke kiszolgáltatottjává tették a harmadik magyar köztársaságot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc félszázados évfordulóján az erkölcsi – politikai – pénzügyi válságból mára súlyos bizalmi válság alakult ki.

A mai kormány lemondásában látjuk a békés megoldás lehetőségét. A magyar országgyűlés képviselői esküjük szerint nem pártjaiknak, hanem elsősorban választóiknak és a nemzetnek felelősek.

A köztársasági elnöknek azonnal egyéni kegyelemben kell részesíteni a jogtalanul letartóztatott személyeket. Haladéktalanul parlamenti vizsgálóbizottságnak kell tisztázni az MTV elleni támadás körülményeit, az állítólagos bombafenyegetéseket, a rendőrség és a biróság statáriális működését. Az eredményt nemzetközi sajtótájékoztatókon kell ismertetni, s nem harminc évre titkosítani.

Kiállunk a HÍRTV mellett, mely egyedül közvetítette az eseményeket. Hangsúlyozzuk a sajtó felelősségét, s elvárjuk mindenkitől történelmi jelképeink, zászlaink tiszteletét.

Elutasítjuk a hazugságot, gyűlölködést és minden jogtalan erőszakot.

A magyarságnak az teszi a legnagyobb szolgálatot, aki segíti egyesíteni. Egység azonban csak az igazság talaján teremthető.

A SZÁZAK TANÁCSA

Bp. 2006. október 5.