2010. május 10. hétfő 18:46

 

Pécsett fórumozott a Százak Tanácsa

2010. május 10. hétfő 18:46

A magyarság sorskérdései és a nemzet megmaradása iránt elkötelezett értelmiségiek, a Százak Tanácsának tagjai tartottak nyilvános fórumot kedden a Dominikánus Házban. A szervezet, amelynek jelenleg dr. Szijártó István irodalomtörténész (képünkön balról) a titkára, az Összefogás Pécsért Egyesület meghívására vendégeskedett városunkban.

A kezdeményezést még 1996-ban hívta életre Fekete Gyula író, százötven civil szervezetet keresett meg azzal, hiteles, szakmájukban is kiemelkedő személyiségeket fogjon össze. Örökös tagjaik között található többek között László Gyula történész, Kopp Mária orvos, magatartáskutató, Sinkovits Imre színművész és Sütő András író – idézte fel a fórum előtt a sajtó képviselőinek a titkár.

A Tanács tagjai havonta találkoznak és állásfoglalásaikban hívják fel a figyelmet a nemzetet sújtó régebbi-, illetve újabb keletű problémákra, ahogy azt Pécsett is tették hétfőn.*

 

Szijártó István bevezetője után elsőként Gerdai István történész beszélt harminc fős hallgatóságának arról az 1945-ban indult erkölcsi válságról, amely „sorozatos történelemhamisítás során érte el a magyar nemzettudat teljes lezüllesztését”. Megfogalmazta, e válságból csak hittel lehet kiemelkedni, megoldási javaslatai között a pedagógusok helyzetének rendezésére, a történelemtankönyvek felülvizsgálatára, valamint a nem piaci alapon szerveződő művelődés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, az Antall-kormány kultuszminisztere (képünkön jobbról), a magyar kultúra jelenlegi állapotát elemezte. Legfőbb problémának nevezte a megosztottságot, a szolidaritás hiányát, a gyermektelenséget, és a magyarság lesújtó egészségügyi állapotát. Széchenyit idézve utalt az országot „elkorcsosult vezetőrétegének” felelősségére. Egyúttal azonban hitet tett a nemzet világtörténelemben betöltendő szerepéről, a diákokat lelkesítő históriaoktatás fontosságáról is.

Naszlady Attila kardiológus professzor a sokat emlegetett válság eredőjét jelentő erkölcsi romlásról szólt, hosszan elemezve a média szerepét. Meglátása szerint a problémákra kizárólag csak a civil erő képes megtalálni a választ.

Többek mellett még Bertók Lóránd orvosprofesszor szólalt fel, aki az anyanyelv védelmében emelt szót. Humort sem nélkülöző előadásában arra biztatta a jelenlévőket, hogy határozzák el, hogy az idegen szavak áradata helyett e kifejezések helyett azok magyar megfelelőit használják. Mint előrevetítette, jelenleg matematikusok, nyelvészek és programozók közreműködésével olyan számítógépes magyarító program készül, amely sokat tehet e cél megvalósítása érdekében.