Az önkormányzati választásokról

A Százak Tanácsa annak a bizalomnak a jegyében, melyet alapító szervezeteitől kapott, felelősen megvitatta és elégtelennek tartja a társadalom felkészítését az október 18-ra kiírt önkormányzati választásokra. A szavazó polgárok ismeretei hiányosak a választások mikéntjéről. Sokan nem értik még, nem fogják fel, hogy az önkormányzat a közvetlen demokrácia talpköve, legfőbb letéteményese, hogy végső soron helyben dől el a demokrácia sorsa, s az előrejelzések szerint nagy az érdektelenség, sokan maradnak távol az urnáktól. Mindezek arra figyelmeztetnek, hogy általában a tájékoztatás, különösen a közszolgálati média nem teljesíti lelkiismeretesen törvényszabta kötelességét.
A Százak Tanácsa arra kéri a felelősen gondolkozó állampolgárokat: értsék meg és értessék meg mindenkivel a környezetükben, hogy a most választandó önkormányzatokkal egy új évezred küszöbét lépi át az ország, és minden települése. Ez az alkalom megköveteli mindnyájunktól azt a felelősséget, hogy a magyarságot porig alázó évszázad után nemzeti érdekeinket s értékeinket bűnösen pazarló évek, évtizedek után tárjuk ki végre a kaput a közéleti megtisztulásnak, az új évszázadnak, az új évezrednek, egy reményteli jövőnek.
Történelmi nyitánya lehet ez a választás a közélet tisztulásának, ha a választópolgárok megértik, hogy még nagyobb most a felelősségük, mint az országgyűlési választásokon. Hiszen jórészt személyes ismerőseik a jelöltek, évek, évtizedek óta személyesen tapasztalhatták, ki őrizte meg tisztességét, emberi hitelét, bátorságát a közképviseletére, és ki játszotta el a bizalmat hatalmaskodással, saját zsebe tömködésével, a közérdek semmibe vételével. Személyes tapasztalatból ítélheti meg minden választópolgár kikre bízhatja jó lelkiismerettel a maga, családja, települése sorsát, jövőjét, és – még a legkisebb faluban is – az ország, a nemzet érdekeinek s java értékeinek képviseletét, gondozását.
Becsületbeli ügyünk a részvétel ezen az ezredfordulós választáson. Szavazzon mindenki józan esze, igaz lelkiismerete szerint.

1998. október 5.