Nemzeti sorskérdéseinkről a Délvidéken

 

A muzslyai Magyar Házban tartották meg a Nemzeti sorskérdéseink  harmadik előadóestjét

A muzslyai Magyar Házban tartották meg a Nemzeti sorskérdéseink harmadik előadóestjét

Muzslyán, a Magyar Házban tartották meg a Nemzeti sorskérdéseink című előadássorozat keretében a harmadik estet, amelyen két előadást hallgathattak végig az érdeklődők. A házigazdák nevében Sztojkó József köszöntötte a jelenlevőket, majd Béres Zoltán, a Vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

 Az est első előadója msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyés püspök volt, aki a mai kor jelenségéről, a társadalmi életben a civil szervezetek jelenlétéről szólt, annak jelentőségéről. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a civil szervezetek bizonyos módon kihívást jelentenek az egyház és az állam számára, mert e közösségek az önkéntesek segítségével sokkal kisebb forrásokból is meg tudnak valósítani olyan programokat, ahol sok esetben sem az egyház, sem az állam nem tud jelen lenni. Arról is értekezett a püspök atya, hogy a civil szervezetek az állam és az egyház mellett támogatnak olyan fontos feladatokat, amelyek sorsdöntőek lehetnek a nemzetünk számára.

Német László megyés püspök szerint még nagy lehetőségek vannak az egyház és a civil szervezetek együttműködésében

Német László megyés püspök szerint még nagy lehetőségek vannak az egyház és a civil szervezetek együttműködésében

 – Az előadássorozat, amelyben részt vettem, valójában a magyar nemzetnek a sorsdöntő kérdéseiről szól itt lent, a Délvidéken. Mivel mi itt lakunk, nekünk ez a fontos, nekünk ez a mi hazánk. Itt a civil szervezeteknek nagyon fontos feladatuk van, mert sok helyre az egyház nem tud elérni, másik részről pedig az államnak a kisebbségi politikája – függetlenül a pozitív jogrendszertől – mégsem annyira hatékony, mint ahogy azt az ember elvárná. Tehát hatalmas lehetőségek vannak még a civilek előtt. Az utolsó gondolatom pedig az volt, hogy mindenképpen össze kellene fognunk, és megpróbálni legalább az egyház és a civil szervezetek terén – ha már az állammal úgy, ahogy sikerül is, tudjuk, hogy milyen berendezkedésben élünk –, hogy összefogjunk, és ezáltal közösen használjuk erőinket az oktatásban, a kultúra megőrzésében, a hagyományok továbbadásában – mondta msgr. dr. Német László.

Mgr. Hajnal Jenő előadásában a nemzeti sorskérdéseinket három témakör köré csoportosította.

 – Az anyanyelv, a kultúra és a közösség megtartó erejéhez, és azokhoz a hajszálgyökerekhez, amelyek a nedvet ebből a három, nagyon fontos összetevőből merítik, s amelyek úgy tudnak építeni, erősíteni bennünket, hogy most ebben a nagyon vészterhes időszakban, amikor az ember csak önmagával tud elfoglalva lenni, a saját munkájával, és megfeledkezik arról, hogy szülőföldje, ősei, múltja és hagyományai iránt is vannak kötelezettségei, akkor azt hiszem, hogy érdemes ilyenkor ezekről a témákról beszélgetni – nyilatkozta a többi között mgr. Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója. Hozzáfűzte, hogy neki nagyon fontos volt, hogy az anyanyelv megtartó erejére, és arra a felelősségre felhívja a figyelmet, amelyet őseink mindig is tudtak, mert élő szóban, énekben őrizni tudták nyelvüket, amely nemzetté, közösséggé tudta összehozni őket, és kultúrát tudott e köré szervezni.

Az estet a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezte a Fókusz Klaszter – a családi  gazdálkodók egyesülete közreműködésével. A rendezvényt a magyarországi Százak Tanácsa Közhasznú Egyesület támogatta.

Kónya-Kovács Otília