Emlékeztető

Tisztelt Barátaim,

Májusi találkozónkon felállva emlékeztünk a mindnyájunk által szeretett Csete Ildikó textilművészre, a Haza Emberére és Szervátiusz Tibor  Kossuth-díjas szobrászművészre.  A jó Isten adjon örök nyugodalmat Nekik.

Két előadónkat Andrásfalvy Bertalan professzort és Oláh István főszerkesztőt kellett kimentenem, a többi előadás a meghívóban jelzett tervek szerint zajlott. Beszámoltam az áprilisi találkozónk után történt fontosabb eseményekről. Alapítványunk elnöke tájékoztatott pénzügyi helyzetünkről, s külön meg kell köszönnünk a Székesfehérvári Egyházmegyéből érkezett nagy adományt. A választás előtti napon Keszthelyen a Balaton Akadémián Albert Gábor emlékére rendeztünk tanácskozást a kultúráról melyen 13 tagunk vett részt. Itt mutattuk be a Szent László könyvek 5.és 6 kötetét. A VEAB Magyarságismereti munkabizottságának tanácskozásán Rév-Komáromban a Selye János  Egyetemen és Farádon 26 előadás volt, ebből 13 a Százak Tanácsa tagjaié. (itt a Szent László könyvek 8. és 9. kötetét mutattuk be.) Kováts-Németh Mária prof. szervezését köszönjük. dr. Pentelényi Tamás idegsebész professzor Indiában életmű kitüntetésben részesült.

Bíró Zoltán főigazgató beszélt a Retörki könyvsorozatáról, s bemutatta az Antológia kiadó által gondozott Húsz éves a Százak Tanácsa – “Vállunkra kell vennünk a Hazát!” című kötetemet. Bardócz Zsuzsa professzor, Márai Géza c.docens, előadásai után a Magyar Örökség-díjas Hangya szövetkezésről Szeremley Béla elnök és Judik Zoltán építészmérnök, majd Merkei Attila és Bakos István beszéltek. Kérdéseket fogalmaztak meg illetve hozzászóltak Feledy Péter, Salamon Konrád, Rajnai Miklós, Totth Elemér, Sutarski Konrád, Kardos Béla.

 

Május 7-én 14.00- kor a következő  félév ülésvezetői találkoznak.

Május 8-án 16.00-18.00 között Csath Magdolna a Ferenciek terén dedikál.

Május 9-én 18.00-kor a Magyar Irószövetségben Sutarski Konrádnak lesz  szerzői estje.

Május 17-én  14.00-kor Királyhelmecen Rieger Tibor Lórántffy Zsuzsanna szobrát avatják.

Június 4-én, hétfőn 18.oo-kor az Írószövetségben a Bethlen Gábor Alapitvány rendez Teleki Pál – Trianon emlékestet.

Ezúton is köszönjük dr. Prőhle Gergelynek, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának és munkatársainak, hogy szeptembertől kilenc találkozónkat a Károlyi Palotában tarthattuk, s valóban otthon éreztük magunkat.

Ülésvezető társaim Bakos István, Fekete Gyula és Foltán László nevében is köszönöm a kitűnő előadásokat – melyeket szívesen látnánk nyomtatásban is – abban a reményben, hogy komoly segítséget jelent majd a döntéshozóknak.

A Százak Tanácsa június 7.-én 14.00 kor csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtár disztermében tartja (Budavári Palota F épület  – a Dózsa György szobortól lift visz fel) következő találkozóját. 

Barátsággal: Szijártó István